Політико-правові підстави та шляхи реалізації української державності у наукових працях Ростислава Лащенка - Івасечко, О. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2008)
Аналізуються погляди Р. Лащенка щодо змісту Переяславської угоди 1654 року та її наслідків для державотворчих процесів в Україні. На основі праць вченого розглядаються можливі форми державних взаємовідносин між Україною та Росією. Виділяються принципи демократизму, політичної незалежності і народоправства.