Внутриглазная гипертензия у больных передними эндогенными увеитами: факторы риска развития и лечение - Копаенко, А.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Проведено ретроспективний аналіз 195 історій хвороб пацієнтів з передніми ендогенними увеїтами, які знаходилися на лікуванні в Кримському республіканському центрі мікрохірургії ока у період з січня 2004 по листопад 2009. Кількість очей з підвищенням внутрішньоочного тиску (ВОТ) була 24,6 %. Підвищення ВОТ у хворих хронічними увеїтами виникало в 3 рази частіше, ніж у хворих гострими увеїтами (p < 0,05). Визначена позитивна кореляція між віком пацієнтів, тривалістю місцевого краплинного вживання кортикостероїдів і підвищенням ВОТ (r = 0,7). У більшості хворих (93 %) компенсація ВОТ була досягнута медикаментозно.