Закрытая направленная ангио-миопластика устья позвоночной артерии у новорожденных с травмой шейного отдела позвоночника - Волкодав, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Травматичнi пошкодження у новонарождених займають третє мiсце у структурi захворювань з перевагою хребетної родової травми. Закрита направлена ангiо-мiопластика гирла хребетної артерії дає можливiсть пiдвищити ефективнiсть надання швидкої нейрохiрургiчної допомоги новонарожденним з родовою травмою шийного вiддiлу хребта та посттравматичною церебральною ишемiєю при стенотичних (ангiоспазм) та природжених ураженнях хребетної артерії в умовах порушенного колатерального кровообiгу з разомкненням артерiального вiлiзiєвого кола. Це дозволяє знизити ризик появи лейкоенцефаломаляції з покращенням гемодiнамiчних показникiв у вертебро-базилярному басейнi, зменьшити число ускладнень та несприятливих результатiв интрапiсляоперацiйного перiодiв.