Протеолиз, апоптоз и антиэндотоксиновый иммунитет при лучевой терапии онкологических больных после оперативного лечения - Кубышкин, В.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Проведено дослідження впливу променевої терапії на стан компонентів протеїназ-інгібіторної системи, факторів апоптозу та показники гуморального і антіендотоксінового імунітету сироватки крові 42 хворих із злоякісними новоутвореннями шийки і тіла матки після радикального оперативного лікування і без операції. Встановлено, що у оперованих хворих спостерігається більш виражена нормалізація показників протеолізу та зростання рівня туморнекротіческого фактора - альфа на тлі зниження гуморального і антіендотоксінового імунітету. Ступінь нормалізації показників протеолізу та зростання фактора некрозу пухлин може бути критерієм ефективності променевої терапії, а пригнічення гуморального та антіендотоксінового імунітету вимагає додаткових підходів до корекції.