Особенности цитокинового профиля у больных артериальной гипертензией с проявлениями ремоделирования сердца - Кожанова, Т.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Вивчали стан цитокінового профілю у хворих на артеріальну гіпертензію із присутністю ознак ремоделювання серця. Було встановлено, що у частини хворих з гіпертензивним серцем (ГС) плазмові рівні трансформуючого фактору росту (ТФР)β1 знаходяться у межах показників здорових осіб, а у частини цей показник є підвищеним. Зростання концентрації інтерлейкіна-1 β, інтерлейкіна-4 та фактору некрозу пухлини α у системному кровообігу у порівнянні із здоровими має місце у всіх обстежених хворих. При цьому у групі пацієнтів з підвищенням плазмової концентрації ТФР-β1 рівні вказаних цитокінів були достовірно вищіми у порівнянні з пацієнтами, у котрих концентрація ТФР-β1 була в межах норми. Отримані дані свідчать про значення активізації системі ТФР-β в процесі формування ГС. При цьому більш виражене підвищення плазмових концентрацій інтерлейкіна-1β, інтерлейкіна-4 та фактору некрозу пухлини α у пацієнтів з відносно високім рівнем ТФР-β1 може розглядатися як один з патогенетичних механізмів хронізації запального процесу і прогресування ремоделювання серця.