Иммуногистохимический профиль пораженной кожи при системной склеродермии - Романенко, К.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
З метою виявлення імуногістохімічних особливостей стану дерми і епідермісу при системній склеродермії було проведено дослідження маркерів: CD3, CD8, CD20, CD79б, CD68, CD1б, CD34, CD105, aSMA, віментин, eNOS, Ki67, колаген IV, bcl2, каспаза 3. При системній склеродермії склад запальних інфільтратів та їх локалізація близькі до того, що спостерігаються на стадії склерозу при обмеженій склеродермії. Навкруги придатків шкіри переважають зрілі В-лімфоцити. По кількості та розподілу CD105+ клітин, CD34+, віментин-позитивних та aSMA+ клітин, колагену IV, Ki67+, bcl2+, а також клітин, позитивних на каспазу 3, стан шкіри при системній склеродермії схожий з тим,що спостерігається при склеротичній стадії обмеженої форми. При цьому кількість клітин Лангерганса в епідермісі зберігається підвищеною.