Характеристика когнитивных функций (кратковременная память, произвольное внимание) детей 12-13 лет с разным неврологическим статусом из регионов с разной антропогенной нагрузкой - Залата, О.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
За допомогою тестування обстежено 30 учнів 12-13 років, практично здорових, мешканців м. Сімферополь і 25 учнів однолітків, з ВСД, які прибули на лікування у м. Євпаторія з промислово забруднених регіонів Східної України. Для оцінки стану короткочасної пам’яті використали тест «Вивчення 10 слів». Стан довільної уваги оцінювали за допомогою таблиць Шульте та коректурної проби Бурдона-Аніфімова. Встановлено суттєву різницю у стані когнітивних функцій дітей з різним станом нервовї системи та умовами мешкання (U-test, 0,007<p<0,03).