Способ профилактики и лечения послеоперационного гипотиреоза путем аутотрансплантации ткани щитовидной железы - Астапенко, С.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Мета роботи - розробка ефективного способу хірургічного лікування й профілактики післяопераційного гіпотиреозу. Запропоновано спосіб профілактики та лікування післяопераційного гіпотиреозу методом аутотрансплантації щитоподібної залози. Наведені результати демонструють простоту, доступність і безпеку цього методу. Результати та обговорення. Ступінь гормональної компенсації після тиреоїдєктомії з аутотрансплантацією тиреоїдної тканини залежить від загальної маси аутографа, ваги пацієнта. Лікування післяопераційного гіпотиреозу методом аутотрансплантації оксігенованої тиреоїдної тканини щитоподібної залози є ефективним, простим, легким у виконанні, економічно доступним та доцільним.