Применение модифицированного способа лечения диабетической ретинопатии - Иванова, Н.В.; Ярошева, Н.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Метою дослідження було підвищити ефективність лікування хворих з ДР на підставі застосування модифікованого способу лікування препаратом ліпофлавон за розробленою нами схемою. Обстежено 134 хворих (268 очей) з ДР, середній вік яких склав 39.7 ± 8.2 років. Установлено, застосування нового модифікованого способу лікування хворих у комплексі з ліпофлавоном дозволило знизити прозапальні цитокіни (IL-1 і TNF- ) на 17% і на 14,5% відповідно, підвищити функціональну активність зорового аналізатора (чутливість і лабільність) за показниками ПЕЧФ (поріг електричної чутливості за фосфеном) і КЧЗМФ (критична частота зникнення мерехтінь за фосфеном) (в 3 рази), і, як наслідок, покращенню зорових функцій в середньому на 0,2 од. (проти 0,1 при традиційній терапії), що свідчить про більшу ефективність нового модифікованого способу лікування хворих з ДР.