VNTR полиморфизм гена дофаминового транспортера и предрасположенность к алкогольно-наркотической интоксикации у человека - Бабанин, А.А.; Беловицкий, О.В.; Ефетов, К.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
У популяціях людини відомий поліморфізм гена DАТ за числом тандемних повторів (VNTR) у 3'- області, що не транслюється. Метою нашої роботи було визначення зв’язку між наявністю 9 повторів і алкогольною, наркотичною (опіоїдною) та комбінованою алкогольно-наркотичною залежністю. На матеріалі 49 зразків крові хворих з діагнозом «алкоголізм», «наркоманія» і трупів осіб, які загинули від алкогольної, наркотичної або комбінованої інтоксикації не виявлено залежності між наявністю 9-ти повторів (VNTR) в гені DАТ та частотою зустрічаємості алкогольної хвороби або ізольованого вживання опіоїдів. Виявлено тенденцію більш частої зустрічаємості (у 2,2 рази) комбінованої алкогольно- наркотичної інтоксикації при наявності 9-ти повторів (VNTR) в гені DAT у порівнянні з випадками, коли 9 повторів відсутні. За нашими даними опіоїдна наркоманія (у тому числі і в поєднанні з алкогольною хворобою) зустрічається в 1,4 рази частіше у осіб з 9 повторами (VNTR) в гені DAT, ніж у осіб, які не мають 9 повторів.