«Искусственный желудок» из начальных отделов тощей кишки в предупреждении развития после гастрэктомии рефлюкс-эзофагита - Олексенко, В.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Проведено комплексні эзофагоскопические й рентгенологічні дослідження у 90 хворих раком шлунка, яким виконувалися гастрэктомии з формуванням «штучного шлунка» з початкових відділів худої кишки (основна група - 43 пацієнта) і гастрэктомии без формування «штучного шлунка» (контрольна група - 47 пацієнтів). Установлено, що в основній групі, за рахунок створення двох рівнів хірургічної профілактики постгастрэктомического рефлюкс-эзофагита (відновлення функціонального сфінктера кардії «штучного шлунка» і прошивання апаратом УО-60 коліна, що приводить, «штучного шлунка») виключається регургитация дуоденального вмісту в стравохід і розвиток рефлюкс-эзофагита. У контрольній групі, розвиток рефлюкс-эзофагита спостерігалося, в 15 (31,9%) пацієнтів з I ступенем і в 8 (17%) пацієнтів з II ступенем, що непохитно втримувався протягом 12 місяців після проведеної операції.