Патогенетическая коррекция метаболических нарушений при реперфузионных расстройствах в эксперименте - Фомочкина, И.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Експериментальними дослідженнями встановлено, що при розвитку реперфузійних порушень спостерігається активація протеолітичних ферментів сироватки крові, а також відбувається зниження показників інгібіторів протеїназ. Вживання інгібітору протеїназ гордоксу і антиоксиданту корвітину коригувало зміни в системі протеоліза сироватки крові, причому при монотерапії обома препаратами більш виражені зміни в системі протеоліза були після введення гордокса, що можна пояснити його прямою дією на показники, що вивчалися. Проте поєднане вживання препаратів було ефективніше, ніж їх ізольоване використання, що, ймовірно, пояснюється одночасною дією на основні ланки патогенезу реперфузійних порушень. Виявлені закономірності змін в протеїназ-інгібіторній системі при синдромі ішемії-реперфузії на організменному рівні дозволили сформувати концепцію про роль синдрому системної запальної реакції в розвитку екстремальних станів.