Особенности дисбаланса системного цитокинового потенциала при хронической легочной и хронической сердечной недостаточности - Хренов, А.А.; Тимошенко, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
У хворих із хронічною легеневою і хронічною серцевою недостатністю вивчено рівень цитокінів у крові та встановлено, що особливістю патогенезу ХЛН і ХСН є підвищений (у пацієнтів із ХЛН – достовірно в більшій мірі) синтез цитокінів IL-1β, IL-4, а також знижений вміст антизапального цитокіну IL-10. Подібні порушення системного цитокінового гомеостазу створюють умови для розвитку імунозапальних реакцій.