Экспериментально-клиническая оценка эффективности применения активного дренирования в ранние сроки заживления чистых ран у хирургических стоматологических больных - Заитова, Р.Ю. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
У статті представлений аналіз дослідження, яке складається з 2 частин: експериментально- морфологічного та клініко-цитологічного. В експерименті 30 тварин (кроликів) були поділені на 2 групи. В 1 (контрольній) групі рану закривали традиційним способом (пошарове ушивання), у 2 (основній) - фіксували краї рани тільки внутрішньошкіряним швом, який видаляли на другу добу, додатково протягом трьох діб також застосовували активне дренування рани та клейову пов’язку. Морфометричний аналіз цитограм проведений у 30-х хворих (15 з них - представники контрольної групи та 15 - основної). Для верифікації отриманих відомостей аналіз цитограм проводили на 1-у, 3-ю, 5-у та 7-у добу раннього післяопераційного періоду. Застосування активного дренування та клейової плівкової пов’язки в післяопераційному періоді дозволило знизити вираження місцевих запальних реакцій, оптимізувати перебіг раневого процессу та підвищити естетичність рубців.