К вопросу ранней диагностики внутриутробных пневмоний у недоношенных новорожденных - Клименко, Т.М.; Левченко, Л.А.; Герасимов, И.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Зміряно поверхневе натягнення пуповинної крові 60-ти недоношених новонароджених (гестаційний вік 22 – 36 нед.) з внутрішньоутробною пневмонією (ВУП), респіраторним дистрес- синдромом (РДС) або їх поєднанням. Розраховані кінетичні параметри тензіометрічних кривих, багато хто з яких корелює між собою. Аналіз тензіометрічних показників дозволяє припустити наявність у недоношених новонароджених з РДС вже в перші години життя внутрішньоутробної пневмонії, коли клініко-лабораторні і рентгенологічні дані не дозволяють її виявити.