Клинические проявления экстрапирамидных расстройств при нейролептической терапии психических заболеваний в историческом аспекте - Плотникова, Е.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
У статті висвітлений аналіз клінічних проявів екстрапірамідних розладів при нейролептичній терапії психічних захворювань в історичному аспекті. Порівняльний аналіз архівних історій хвороби пацієнтів, одержуючих типові нейролептики, показав, що частота зустрічі екстрапірамідних розладів у пацієнтів з діагнозом афективний розлад меньша, ніж при діагнозі шизофренія. У пацієнтів з діагнозом шизофренія при прийомі типових нейролептиков серед екстрапірамідних розладів переважав паркінсонізм. Серед екстрапірамідних розладів пізня дискінезія спостерігалася в украй-важкій мірі вираженості і була одним з чинників, що істотно обмежують функціональні можливості пацієнтів, приводячи їх до психологічної і соціальної ізоляції.