Состояние сурфактантной системы легких у пациентов с термоингаляционным поражением - Пылаев, А.В.; Бабанин, А.А.; Пылаева, Н.Ю.; Зуева, Н.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Досліджено поверхневу активність і фосфоліпідний склад бронхоальвеолярних змивів у пацієнтів з термоінгаляційним ураженням. Отримані дані свідчать про порушення в системі сурфактанта легень в цієї категорії пацієнтів, що є одним з факторів розвитку синдрому гострого легеневого пошкодження хворих з термоінгаляційним ураженням. Ушкодження легеневого сурфактанта виявляється зниженням поверхневої активності БАЗ та дефіцитом фосфатидилхоліна, що корелює з вагою термоінгаляційного ураження.