Особенности течения догеморрагического периода артериовенозных мальформаций, осложненных внутричерепными кровоизлияниями - Дзяк, Л.А.; Митрофанов, К.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
У статті проаналізовані особливості ангіографічної картини наявності АВМ, кровопостачання, розмір, локалізація. Обстежено 100 пацієнтів з внутрішньочерепними крововиливами (субарахноїдальними та внутрішньомозковими). При порівнянні результатів ангіографчного дослідження в І і ІІ клінічних групах були виявлені достовірні відмінності тільки по близькості розташування АВМ до функціонально значущих ділянок мозкової тканини. 69,5% випадків при паренхіматозному крововиливі проти 39,0% при САК, (c2=9,2; p<0,01) та частоті глибокого венозного відтоку при ускладнених формах крововиливів (91,7%) випадків при паренхіматозно-вентрикулярних крововиливах проти 59,3% при ускладнених САК, (c2=7,0; p<0,01). Проведені ангіографічні дослідження дозволили візуалізувати живлячі артерії та дренуючі вени, уточнити розміри та локалізацію ABM, що лягло в основу математичної моделі, та дозволяє прогнозувати функціональні виходи захворювання.