Возможности коррекции изменений цитокинового гомеостаза и диастолической дисфункции левого желудочка у больных артериальной гипертензией - Кожанова, Т.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
При дослідженні стану цитокінового профілю у хворих артеріальною гіпертензією було встановлено, що у 43,8% хворих гіпертонічним серцем сироватковий рівень трансформуючого росту β1 (ТФР-β1) знаходиться в межах показника здорових осіб, а в 56,2 % він підвищений. Збільшення концентрації інтерлейкину-1β (ІЛ-1β), інтерлейкину-4 (ІЛ-4) та фактора некрозу пухлини a (ФНО-α) в крові в порівнянні з контролем мало місце у всіх обстежених хворих і було достовірне вищим в групі пацієнтів з підвищенням плазмової концентрації активної форми ТФР-β1. Отримані дані свідчать про значення активізації системи ТФР-β1 в процесі формування гіпертонічного серця. Частині пацієнтів з підвищеним рівнем ТФР-β1 в лікувальний комплекс був включений курс терапії ліпофлавоном. Вивчення рівнів ІЛ-1β, ІЛ-4 і ФНО-α в культуральному середовищі культури мононуклеарних клітин до і після введенняв неї ліпофлавона продемонструвало початково підвищений їх рівень у порівнянні з контролем і зниження вмісту ІЛ-1β і ФНО-α після додавання лікарського препарату. Крім того, при дослідженні основних ехокардіографічних показників ремоделювання серця початково і через 6 місяців було виявлено достовірне поліпшення показників діастоличної функції лівого шлуночка (Е/А, IVRT) в підгрупі додатково отримала ліпофлавон.