Экспериментальные данные о заживлении раны брюшной стенки после релапаротомии, ушитой синтетическими швами - Торотадзе, Н.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Вважається, що для розвитку і прогресування інфекційного процесу в рані необхідно, щоб кількість мікроорганізмів в 1 г тканини перевищило критичний рівень, який складає 105-1010 колоніеобразуючих одиниць (КУО). Таким чином, моделювались умови хірургічної лапаротомних рани, які полягають утравмуванні рани шляхом повторного розтину, на-наявністю в рані девіталізірованних тканин, пошаровому ушивання рани адекватним шовні матеріали, ішемізаціі рани шляхом повторного її зшивання,інфікування ран штамів гноєтворні мікробів,отриманих з музею культур кафедри мікробіології Кримського державного медичного університету ім С.І. Георгієвського. Метою дослідження є вивчення ступеня впливу різних факторів впливають на загоєння рани і формулювання основних напрямків профілактики післяопераційних ранових ускладнень і підходи до неї.