Особенности изменений динамики течения одонтогенного постэкстракционного раневого процесса при применении комбинированной лечебно-профилактической повязки, состоящей из препарата «Трикален» и лиофилизированного ксенодермотрансплантата - Бом, К.Г.; Шаланин, В.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Мета дослідження полягала у визначенні впливу запропонованої нами комбінованої пов’язки на динаміку перебігу процесу епітелізації раньової поверхні. Дослідження проведені у 54 пацієнтів віком від 21 до 44 років, яким була виконана операція видалення зуба. У подальшому їх розділили на три групи по 18 чоловік в залежності від способу ведення післяекстраційні рани. У першій групі загоєння відбувалося під кров’яним згустком, у другій - в лунку вводили матеріал «Коллапану-Л» і рану покривали дентальної пастою «Солкосерил». В основній групі застосовували препарат «Трікаені» і ліофілізований ксенодермотрансплантат. Для оцінки характеру змін, що відбуваються в рані, і ефективності результатів лікування нами був використаний цитологічний метод дослідження. Встановлено, що застосування комбінованої лікувально-профілактичної пов’язки, що складається з ксенодермотрансплантата і препарату «Трікалі» сприяє збереженню кров’яного згустку, веде до зниження післяопераційних місцевих запальних реакцій в ранні терміни лікування, створює умови для більш активного перебігу репаративних процесів та швидкого загоєння рани вторинним натягом у порівнянні з групами контролю.