Вариабельность и суточная динамика сердечного ритма и артериального давления у больных с артериальной гипертензией первой степени - Кубышкин, В.Ф.; Мангилева, Т.А.; Землянская, Н.А.; Пастухова, Е.А.; Гафарова, Н.Х. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Обстежено 43 хворих з артеріальною гіпертензією (АГ) першого ступеня. 36 пацієнтів без підвищення артеріального тиску (АТ) склали групу контролю. Всім обстеженим разом з визначенням офісного АТ проводилось його добове мониторування, 24-годинне мониторування електрокардіограми та ультразвукове дослідження серця. У хворих з АГ першого ступеня відмічались сполучені порушення динаміки АТ та частоти серцевих скорочень: підвищення варіабельністі АТ, зниження варіабельністі серцевого ритму, зниження систолічного та діастолічного добового індексу і знзменшення циркадного індексу що вказує на підвищення риску розвитку серцево-судинних ускладнень у цій категорії пацієнтів.