Частные вопросы острой гнойной деструктивной пневмонии детей - Притуло, Л.Ф. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Клінічний перебіг гострої гнійної деструктивної пневмонії (ГГДП) у дітей визначається виглядом мікроба-збудника, віком хворого і тими сприяючими чинниками, які передували захворюванню. Аналіз показників синдрома системної запальної відповіді (ССЗВ) залежно від мікробіологічної картини показав, що системна запальна відповідь спостерігається в 157 (71,4%) хворих легеневою і легенево-плевральною формою з грамнегативною і змішаною флорою, що висівається у вогнищі гнійного запалення. У 40 хворих (18,2%) посів крові був позитивним, в основному за рахунок зростання грамнегативної монокультуры- 7,7% (зокрема E. coli (9(4,1%)), а також змішаної гемокультури (9,1%), з включенням Haemophilus Influenzae і Pseudomonas aeruginosa, що може бути пов’язане з приєднанням внутрішньогоспітальної інфекції на тлі розвитку резистентності до антибактеріальної терапії і втрати імунологічного контролю організму. Як правило, зміна етіологічного чинника або приєднання якої-небудь мікрофлори у дітей з ГГДП супроводилося погіршенням загального стану і агресивності перебігу захворювання унаслідок розвитку септичної інфекції.