Актуальні проблеми функціонування державної бюрократії в Україні: історико-політологічний аспект - Тишкун, Ю. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2008)
Досліджуються особливості становлення бюрократії в Україні протягом X–XX ст., відносини бюрократії та громадянського суспільства. Обґрунтовується висновок, що особливості історичної ґенези української державності не сприяли формуванню державної бюрократії в Україні.