До історії народного комісаріату оборони Української РСР (1944 – 1945 рр.) - Папікян, А. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2008)
Досліджена історія виникнення та створення Народного комісаріату оборони Української РСР у 1944–1945 рр., проаналізовано причини його недієздатності та висвітлена політика тогочасного керівництва СРСР щодо створення українських республіканських Збройних сил. Поряд із цим доведено, що реальне створення в Україні власної армії не входило у плани радянського керівництва, яке добре розуміло роль національних Збройних сил у державотворчому процесі, а відтак перетворило це на “політичну виставу”.