Транснаціональна модель демократії та її вплив на процеси глобального врядування в умовах сучасного світу - Палас, Н. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2009)
Висвітлюються політичні аспекти транснаціональної моделі демократії через ліберал- інтернаціоналізм, радикальний демократичний плюралізм, космополітизм і дорадчу демократію – через політичний дискурс сформованих нових поглядів на теорію демократії. Окреслюються позитивні та негативні сторони теоретичних конструкцій, а також розглядаються першопричини виникнення транснаціональної демократії.