Основні напрямки наукових досліджень О. Ейхельмана: шлях до формування державницького ідеалу - Турчин, Я. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2010)
На основі аналізу науково-теоретичної спадщини О. Ейхельмана виділено та проаналізовано основні напрямки його наукових досліджень. Систематизацію праць здійснено в хронологічному порядку (розглянуто доеміграційний період і еміграційний), а також на підставі тематичного спрямування наукових розробок О. Ейхельмана. Розглянуто трансформацію наукового світогляду вченого від загальних, академічних уявлень про правову організацію державного життя і системи міжнародних відносин до обґрунтування державницької ідеї України та шляхів її реалізації.