Індекси демократизації Т. Ванханена та організації “FREEDOM HOUSE” як одні з пріоритетних методів визначення рівня демократизації у кінці ХІХ – початку ХХІ ст. - Палас, Н. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2010)
Розглядається поняття індексу демократизації, окреслюється специфіка і методика проведення проектів Т. Ванханена і організації “Freedom House” як найпріоритетніших методів визначення рівня демократизації. Визначаються характерні ознаки розвитку досліджень у кінці ХІХ – на початку ХХІ ст., а також розкриваються їх позитивні та негативні сторони.