“Третій сектор” в Україні у контексті реалізації зовнішньополітичних інтересів держав Заходу - Тишкун, Ю. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2010)
Розглянуто проблему реалізації зовнішньополітичних інтересів “великих” держав Заходу, а також Росії в Україні. Зокрема осмислено специфіку впливу держав Заходу на формування громадянського суспільства в Україні, через які реалізуються цілі цих держав. Стверджується, що метою держав Заходу є забезпечення прозорості та прогно- зованості української зовнішньої політики через обмеження можливостей для зовнішньо- політичного “маневру” української політичної еліти, що має досягатись через забезпечення підконтрольності останньої стосовно українського громадянського суспільства.