Подолання політичного маніпулювання: суб’єктний вимір - Кучма, Л. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2010)
Розглянуто проблему подолання політичного маніпулювання крізь призму суб’єктного виміру. Проаналізовано підходи дослідників щодо пошуку оптимальних механізмів опору маніпулятивним технологіям у політичному процесі. Зокрема осмислено специфіку становлення і ознаки особистості-актуалізатора та стратегічного суб?єкта політики.