Р. Лащенко: Теоретичне осмислення ідеї народоправства - Івасечко, О. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2010)
Виділено основні напрями української політичної думки міжвоєнного періоду (хронологічні межі 1918–1939 рр.). Розглянуто їхню класифікацію на основі праць І. Лисяка-Рудницького, В. Потульницького та В. Заїкіна. Запропоновано авторський підхід до виокремлення народницько-демократичного напряму української політичної думки. Визначено місце і роль українського громадсько-політичного діяча, ідеолога національно-визвольного руху в Україні на початку XX ст. Р. Лащенка у розвитку народницько-демократичного напряму вітчизняно-політичної думки.