Політична освіта та її роль у контексті основних стратегій протидії маніпулюванню - Кучма, Л. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2011)
Розглянуто роль політичної освіти та компетентності у процесі подолання політичного маніпулювання. Проаналізовано основні стратегії опору маніпулятивним технологіям у політичному процесі. Осмислено специфіку становлення «адекватного громадянина» і його ознаки, що відповідають стандартам громадської компетентності.