Погляди Осипа Назарука на державотворчу функцію військових формувань в Україні (1914 – 1920 рр.) - Зелена, О. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2011)
На основі теоретичної спадщини О. Назарука досліджуються умови реалізації державницької ідеї, важлива складова якої полягає у формуванні дисциплінованих, патріотичних і національно свідомих Збройних сил. Аналізуються погляди політика на основні характеристики, притаманні міцній армії. Процес організації останньої передбачав національне і патріотичне загартування українських вояків, високоосвіченість офіцерського складу, чітку військову ієрархію та військовий однострій, який мав відповідати національній ідентичності.