Суспільно-політична діяльність молодіжних об’єднань у 1894–1939 рр. у Західній Україні - Плазова, Т. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2011)
Досліджується та аналізується питання суспільно-політичної діяльності молодіжних об’єднань у 1894–1939 рр. у Західній Україні, які були втіленням духовної культури українського народу, джерелом утвердження національної свідомості, свободи особистості та свободи нації. Саме у цей період молодіжні об’єднання, які формувались переважно із студентської молоді та учнів старших класів, разом із суспільством проходили складний шлях свого внутрішнього розвитку: від невеличких громадських організацій до дієвих національно-свідомих об’єднань.