Ґенеза державної бюрократії в Німеччині: історико- політологічний аналіз - Тишкун, Ю. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2011)
Розглядається генеза державної бюрократії в Німеччині від моменту її появи до краху німецької державності внаслідок Другої світової війни. Обґрунтовується, що формування державної бюрократії та її раціоналізація відбувались передусім під впливом правлячої політичної еліти і верхівки державного апарату, переважно у відповідь на зовнішньополітичні виклики, які ставили завдання побудови ефективної “державної машини”.