Проблема охорони пам’яток церковної архітектури в творчості і діяльності Олеся Гончара - Пашенко, В.О. (Філософські обрії, 2009)
Аналізується діяльність відомого українського письменника Олеся Гончара по захисту пам'яток історії та культури церковного походження від руїнницької богоборчої політики органів влади за радянських часів.