Охорона єдності Російської православної церкви за «Уставом Духовных Консисторий» від 27 березня 1841 року - Нагорний, В. (Сiверянський лiтопис, 2011)
У статті аналізуються організаційні заходи російського самодержавства та Російської православної церкви у боротьбі з ухиленням від сповідання православ’я та поширенням розкольницьких та сектантських релігійних організацій на основі історико-юридичного аналізу комплексного нормативно-правового акта, що регулював суспільні відносини у духовній сфері Російської імперії.