Інноваційні потреби адаптації схематичних конструктів історії К. Маркса і А. Тойнбі - Вощенко, В.Ю. (Філософські обрії, 2010)
Розглядається проблема співвідношення формаційного і цивілізаційного підходів до розуміння історичного розвитку людства. Переоцінка подій минулого та інтерпретація реалій сьогодення зумовлюють інноваційні потреби синтезу даних концепцій.