Роль суспільних наук у розв’язанні проблем реформування країни - Костенко, О. (Вісник НАН України, 2009)
Аналізуючи історичний досвід, автор переконливо доводить, що нинішню соціальну (політичну, економічну, правову, моральну, духовну) кризу, яка вразила Україну, неможливо подолати без використання надбань сучасної прогресивної соціальної науки. Це, зокрема, випливає з закономірності, згідно з якою соціальна культура громадян є основою, базою державного поступу і суспільного прогресу. У статті запропоновано низку конкретних заходів із підвищення ролі гуманітарних наук, що сприятимуть модернізації суспільних відносин і забезпечать сталий соціальний розвиток України.