Чи може інтелект бути штучним? - Большаков, В.; Дубров, Ю. (Вісник НАН України, 2009)
Автори статті розглядають основні проблеми створення систем штучного інтелекту, зокрема неможливість відобразити, синтезувати адекватну модель духовних, душевних та емоційних сторін, які притаманні природному інтелекту. Доводять, що людство ще не знає, чи можна вважати наявні, наприклад експертні, та інші споріднені їм системи проявами штучного інтелекту та чи можливо його взагалі створити.