До 350-ї річниці Конотопської битви 1659 року. Українсько-російська війна 1658-1659 років: причини й передумови - Сухих, Л. (Архіви України, 2009)
Статтю присвячено гетьманові івану виговському – продовжувачу внутрішньої і зовнішньої політики богдана хмельницького. Гетьманування івана виговського проходило в складних умовах боротьби проти внутрішньої опозиції, яку очолювали кошовий отаман Запорозької Січі Яків барабаш і полтавський полковник мартин пушкар. Значну увагу приділено українсько-російським стосункам. іван виговський був чи не єдиним гетьманом, з яким московська сторона так і не змогла укласти договірні статті, бо гетьман не поступився інтересами козацької україни. це й стало основною причиною українсько-російської війни 1658–1659 рр., що завершилася перемогою козацько-татарського війська у конотопській битві 1659 року.