Головна дирекція державних архівів як керівний орган архівної служби Польщі: внутрішня структура і завдання (1951–2005) - Мельник, Р. (Архіви України, 2009)
У 1950-х рр. внаслідок реформ в архівній справі у Польщі було створено централізовану державну архівну службу, керівним органом якої стала Головна дирекція державних архівів. За весь час існування цього органу його правовий статус, завдання, внутрішня структура, форми й методи діяльності постійно змінювалися та залежали від завдань і цілей, які стояли перед державною архівною службою на різних етапах її розвитку. У статті відображено процес інституційного становлення й розвитку Головної дирекції державних архівів від моменту її створення до початку 2000-х рр.