Рід Маврогордато (гілка Лакана) в Одесі : історико-генеалогічна розвідка - Томазов, В.В. (Архіви України, 2010)
На підставі архівних документів, що зберігаються у фондах Російського державного історичного архіву та Державного архіву Одеської області, здійснюється реконструкція історії та генеалогії однієї з гілок відомого грецького роду Маврогордато, яка переселилася на початку ХІХ ст. в Одесу з острова Хіос в Егейському морі. Представники роду зробили значний внесок в економічне та культурне процвітання міста. Більшість документів залучено до наукового обігу вперше.