Принципи аналізу математичних моделей формування мір подібності та релевантності в рамках тематичного веб-порталу - Олецький, О.В. (Збірник наукових праць Інституту проблем моделювання в енергетиці ім.Г.Є.Пухова НАН України, 2009)
Пропонується комбінований підхід до формування онтологічно- орієнтованих мір подібності документів та їх відповідності запитам користувача в рамках тематичного веб-порталу. Підхід ґрунтується на організації хвильового процесу поширення активації на формальній моделі інформаційного наповнення порталу, яка описується як четвірка “онтологія- артефакт-користувач-проект”. Обговорюється зв’язок цього підходу з класичними мірами, зокрема з векторно-просторовою моделлю та з пошуковим процесом, який лежить в основі PageRank.