Адаптація та мінливість властивостей мікобактерій різних видів за впливу антибактеріальних препаратів - Дяченко, Г.М.; Кравченко, Н.О.; Ільїних, В.В.; Дмитрук, О.М.; Головач, О.В. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2009)
В експерименті in vitro вивчено адаптивні властивості міко-бактерій Mycobacterium bovis штамів Valle і 8, M. tuberculosis Dt/st, M. avium 2282 і M. fortuitum ДМС за впливу антибактеріаль-них препаратів (АБП) з різним механізмом біологічної дії. Встановлено, що досліджувані види мікобактерій поступово адаптуються і набувають стабільної стійкості до АБП в різні строки. Найвищий ступінь пластичності адаптивних властивостей in vitro виявили M. avium і M. fortuitum, найнижчий – M. bovis. Формування резистентності у досліджуваних штамів мікобактерій супроводжується мінливістю деяких диференційних ознак порівняно з вихідними культурами.