З вірою в ренесанс Просвітництва, духовності, справедливості (Олександрові Миколайовичу Костенку – 60!) - Руженкова, О. (Вісник НАН України, 2009)
У жовтні 2009 р. виповнилося 60 років докторові юридичних наук, професору, завідувачеві відділу кримінального права, кримінології та судоустрою Інституту держави і права ім. В.М. Корецького Олександрові Миколайовичу Костенку, творча діяльність якого багато років пов’язана з «Вісником Національної академії наук України». Олександр Миколайович – відомий в Україні та за її межами юрист, кримінолог, філософ, автор понад 300 наукових і науково-публіцистичних праць, у тому числі 4 індивідуальних і 15 колективних монографій. Намагаючись (під враженням від творчості Ф.М. Достоєвського) проникнути у таємницю феномену зла (зокрема злочинності і беззаконня), він прийшов до висновку, що воно є проявом людської сваволі і для його наукового дослідження треба розробити новий методологічний інструментарій пізнання соціальних явищ. Тому О. М. Костенко розвиває натуралістичний світогляд, виклавши свою доктрину в низці статей і книг.