Український досвід трансформації влади та європейські стандарти - Дергачов, О.П. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2009)
Помаранчева революція почала процес оновлення політичної еліти, зміну посткомуністичної номенклатури, але система влади амортизувала цей імпульс. Події 2005–2009 рр. розкрили і загострили масштабні проблеми національного розвитку, вирішення яких потребує особливо високих професійних і вольових якостей представників влади і нових претендентів на неї.