Виборчий процес як основа трансформації влади в сучасній Україні - Лозовицький, О.С. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2009)
Основний напрям становлення та розвитку політичної системи України – глибока й всебічна демократизація суспільного життя, розбудова громадянського суспільства, правової соціальної держави, посилення взаємовпливу і взаємозв'язків із політичними системами інших країн задля власного безперервного вдосконалення. Одним з інструментів реалізації цього є саме виборчий процес.