Концепт «цивілізації» в сучасному соціально-політичному дискурсі - Шевченко, О.К. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2010)
У статті розглядається концепт «цивілізації» у трьох типах дискурсів: академічному, геополітичному та пропагандистському. Аналізується фундаментальна різниця в змістовному «наповненні» концепту залежно від того, в якому з цих дискурсів цей концепт використовується. Виявляється небезпечний маніпулятивний потенціал, який криється у використанні цивілізаційної риторики в сучасній пропаганді.