Місцеве самоврядування: українські особливості та польський досвід - Гурманська, О. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2010)
Проблема реформування місцевого самоврядування в Україні нині постала досить гостро. Декларативність законодавчого гарантування місцевого самоврядування, недосконалість процедури формування місцевих бюджетів та розподілу повноважень між громадами різного рівня вимагають якомога ширшої дискусії навколо цих питань. Комплексний підхід до реформування та вивчення практик країн із розвинутими демократіями повинен стати модельним прикладом для впровадження реформ з урахуванням усіх негативних наслідків та помилок.